Riktige sko

En ”riktig” sko vurderes alltid etter brukerbehov.

Skoen skal ikke påvirke eller motvirke fotens funksjonelle krav. En riktig sko skal sitte godt på foten og oppleves som behagelig. Vi skiller klart mellom ”gode sko” og ”riktige” sko. Går du over 2000 steg per arbeidsdag må du velge dine sko ut fra ergonomiske egenskaper.

Yttersålen er den delen av skoen som er i kontakt med underlaget, derfor må den ha særdeles gode egenskaper med hensyn til demping og vridning (torsjon). Det er veldig viktig at yttersålen ikke er for myk for det er mer skadelig for foten enn at den skulle være for hard.

Gjennomsnittlig forventes det et forbruk på 1,5 par sko per år. Det er registrert et forbruk på 2,1 par per år, som følge av ”dårlige” materialer. Hælkappen skal være myk og fleksibel og ha en utforming som gjør at møtet mellom hælen på foten og skoen blir mest mulig behagelig. Foten er konstruert til å ”normalt” absorbere og dempe verdier på 3-4 (G) uten problemer, så alle dempinger over og under disse verdier vil kunne være skadelig på foten.

Foten må utsettes for belastning for å kunne fungere optimalt. Når vi de siste 70 år har endret underlaget fra mykt til hardt underlag så er dempingen i skoen å kompensere for det harde underlaget. Dempingen i skoen skal alltid være tilpasset den belastningen foten utsettes for.

Overdemping og underdemping over tid er like skadelig for foten og underekstremitetens støtdemping og støtabsorpsjonsapparat.

Fordi foten har et komplisert avviklingsmønster (torsjon er vridningen i skoen som må skje for å overføre belastningen fra yttersiden av foten til stortåa) så vil forstyrrelse i dette gi avviklingsfeil som i neste omgang kan utløse-opprettholde- og eller forverre smerter i foten. Hvis du bruker sko som er konstruert for å hemme eller endre dette avviklingsmønsteret så påvirker dette hele under-ekstremitetens bevegelsemønster.